Gemarineerde en gegrilde portobello steak met een licht pittige avocado chimichurri saus. Deze verrassende en smaakvolle plantaardige maaltijd tover je binnen 30 minuten op tafel.
Deze portobello steak probeert zich niet voor te doen als een steak, maar is wel heel lekker! Zeker in combinatie met de chimichurri saus, deze saus wordt in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken gebruikt bij gegrild vlees. In 30 minuten tover je deze smaakvolle en plantaardige maaltijd op tafel!
De smaak van de portobello wordt voornamelijk bepaald door de heerlijke marinade, gemaakt met kanzuri en yuzu sojasaus. Je kunt deze vegan steaks serveren met een heerlijke, zachte aardappelpuree en/of groente naar keuze.
Recept
2 personen
20 minuten bereidingstijd
10 minuten wachttijd
Ingrediënten
- 2 grote portobello's
Voor de marinade
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 2 eetlepels yuzu sojasaus (of andere sojasaus)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1,5 theelepels kanzuri (of 1 theelepel chilipeper of cayennepeper)
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel peper
- 1/4 theelepel (gerookte) paprikapoeder
- 2 teentjes knoflook (gesneden)
- 1 eetlepel barbecue saus (optioneel)
Voor de chimichurri
- 1 bosje peterselie
- 2 teentjes knoflook (gesneden)
- 1 middelgrote ui
- 1/4 theelepel chilipeper
- 2 theelepels olijfolie
- 2 thee lepels citroensap
- Peper en zout
- 1 avocado
Bereidingswijze
Verwijder het steeltje van de portobello en begin met de marinade. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar een smeer de portobello's hier goed mee in. Leg ze vervolgens in een diep bord, bakje of zakje en giet de overgebleven marinade er overheen. Laat ze vervolgens minimaal 10 minuten marineren, of langer voor meer intensere smaak.
Bereid ondertussen de chimichurri. Hak de peterselie, ui en knoflook fijn. Meng deze met de olijfolie, chilipeper, citroensap en peper en zout. Proef en pas de smaak zo nodig aan. Voeg de avocado toe en meng het geheel door elkaar en zet apart.
Verwarm een grill- of koekenpan op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olie of boter toe en bak hierin de portobello steaks. Elke kant 2-3 minuten, of tot ze gekaramelliseerd en diep goudbruin zijn. Bestrijk de portobello's met de resterende marinade tijdens het bakken om meer smaak te geven.
- Serveer de portobello's steaks met de daarbovenop de chimichurri.
Tip: serveer de portobello steaks met aardappelpuree en groente naar keuze.
Eet smakelijk!