Sakura-kersenhout gerookte rijstazijn - zoet - 200 ml
Herkomst en productie
Deze bijzondere gezoete en gerookte rijstazijn wordt ambachtelijk geproduceerd door Hinode bij de Tajima Brewery in de prefectuur Hyogo (兵庫県) in Japan. Hinode is al meer dan 120 jaar gespecialiseerd in het maken van onder andere azijn volgens traditionele methoden. Voor dit unieke product wordt Japanse rode azijn, gemaakt van sake-lees (sake kasu – 酒粕), gemengd met alcoholazijn en vervolgens gerookt met zorgvuldig geselecteerde sakura (桜)-houtsnippers (houtsnippers van de Japanse kersenbloesemboom). Dit proces geeft de azijn zijn karakteristieke zachte, maar toch uitgesproken rokerige aroma. Er worden geen kunstmatige ingrediënten gebruikt.
Smaakprofiel
De azijn heeft een verfijnde balans tussen zacht zoet, friszuur en een elegante, hartige rokerigheid. Het rokerige aroma is delicaat, maar duidelijk aanwezig, en tilt gerechten naar een hoger niveau. De smaak sluit perfect aan bij vette vissoorten zoals makreel en sardine, maar geeft ook een bijzondere diepte aan uiteenlopende bereidingen.
Toepassing
Oorspronkelijk is de azijn ontwikkeld voor het marineren van vette visfilets (zoals makreel of sardine) en zeewiersalades. Voor een marinade kun je de azijn bijvoorbeeld combineren met sojasaus, knoflook, gember en honing. Ook in andere bereidingen komt hij uitstekend tot zijn recht: als saladedressing met mosterd, olijfolie, sjalot, zout en peper; als glazuur voor vlees of tofu door te mengen met honing, bruine suiker, sojasaus en een snufje chili; als finishing-touch over sashimi, schaal- en schelpdieren; of direct verwerkt in een rokerige mayonaise. Ook geschikt voor het maken van een verfijnd gerookt schuim of een romige crème.
Bewaren
Voor opening op een koele, donkere plek bewaren. Na openen in de koelkast bewaren.







