Terug

Zalm gemarineerd in shio kōji

Zalm gemarineerd in shio kōji

Zalm gemarineerd in shio kōji met rijst en gegrilde bimi. De shio kōji zorgt voor een umami smaak aan de zalm en een hele zachte bereiding van de vis.

Het Japanse shio kōji is een smaakmaker waar je u tegen zegt. Het is een gefermenteerd product gemaakt van water, zout en rijst Kōji. De rijstkorrels worden gefermenteerd met behulp van de ‘Aspergillus oryzae’ schimmel. Aan deze schimmel hebben wij ook miso, sojasaus, sake en nog veel meer te danken.

Het wordt gebruikt om vlees, groente en in dit geval vis te marineren. Niet alleen geeft shio kōji een zoute en ietwat zoete smaak, maar ook word je vis of vlees mals. Als laatste is shio kōji ook nog eens erg gezond.

In dit gerecht wordt de zalm gemarineerd in shio kōji. Dit zorgt voor een umami smaak aan de zalm en een hele zachte bereiding van de vis.

Recept

  4 personen
 
30 minuten

Ingrediënten

 • 4 zalmmoten
 • 60 g shio koji
 • 2 stengels citroengras
 • 350 g basmatirijst
 • 200 g bimi (of aspergebroccoli)
 • Sesamolie
 • 4 eetl. lichte sojasaus
 • 2 eetl. Geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

 1. Dep de zalmmoten droog. Smeer de moten in met shio kōji en masseer goed in. Voeg een eetlepel sojasaus toe Laat de zalm minstens een uur marineren, maar laat voor het beste resultaat een nacht in de koelkast staan.

 2. Kneus de stengels citroengras. Voeg toe aan de pan waar u de rijst in gaat koken. Kook de rijst volgens de verpakking.

 3. Was de bimi en snijd overlangs. Laat even uitlekken er verhit ondertussen twee koekenpannen op het vuur. Leg in een van de droge koekenpannen de bimi voor 4 minuten.

 4. Voeg in de andere pan een scheut sesamolie toe. Leg wanneer de olie goed heet is de zalm met de huid in de pan. Bak de zalm 4 minuten op de huid en 2 minuten op de andere kant. De huid moet lekker knapperig zijn en het vlees nog zacht.

 5. Zet het vuur onder de bimi laag en voeg een scheutje sesamolie toe, bak twee minuten mee. Zet het vuur uit, voeg de sojasaus toe en schud de pan. Voeg de geroosterde  sesamzaadjes toe.

Eet smakelijk!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box