Terug

Wat is Mirin?

Wat is Mirin?

Mirin is net als sake een rijstwijn. Het is een zoete smaakmaker, maar wordt vaak gebruikt in hartige Japanse gerechten. Je vindt het in ramen bowls en zeevruchtenrecepten, teriyaki saus en zelfs sommige soorten sushi.

Mirin is net als sake een rijstwijn. Het is een zoete smaakmaker, maar wordt vaak gebruikt in hartige Japanse gerechten. Je vindt het in ramen bowls en zeevruchtenrecepten, teriyaki saus en zelfs sommige soorten sushi.

Toch weten de meeste mensen niet wat Mirin is. Dit ondanks het feit dat ze Mirin waarschijnlijk tientallen keren hebben gegeten zonder het te weten.

Zoet en zout, umami-rijk met een beetje alcohol, maar wat is Mirin? En nog belangrijker, hoe gebruik je het in onze Japanse keuken? Hieronder alles wat u moet weten over dit fantastische Japanse ingrediënt.

Hoe wordt Mirin gebrouwen?

Er zijn verschillende soorten Mirin met verschillende toepassingen. Toch zijn ze allemaal gebaseerd op hetzelfde principe: rijst 'gefermenteerd' door de bijzondere koji-schimmel (ook verantwoordelijk voor sojasaus en sake) en verlevendigd door een scheut shōchū, een op rijst gebaseerde gedistilleerde drank. Het laatste ingrediënt is TIJD, want de beste Mirin rijpt, soms enkele jaren, om een mooie complexe en zachte smaak te krijgen.

Hoewel de meeste Mirin-soorten een aangename zoette smaak hebben, voegen producenten er geen suiker aan toe, althans niet aan Mirin van goede kwaliteit. De van nature ontstane zoete smaak is een bijproduct van de fermentatie.

Is Mirin rijstazijn? Hoewel rijstazijn en Mirin erg op elkaar kunnen lijken, heeft Mirin geen azijnzuur, AKA-azijn, dat afkomstig is van weer een ander proces waarbij gespecialiseerde bacteriën alcohol in zuur omzetten.

Is Mirin sake? Sake en Mirin hebben overeenkomsten, maar sake is bedoeld om te drinken te drinken, is minder zoet en bevat na fermentatie meer alcohol. Alcohol in Mirin vervliegt vaak tijdens het koken. Desondanks wordt kwalitatief goede Mirin soms wel gedronken als aperitief of dessertwijn.

Kortom, Mirin is een zoete en hartige rijstwijn, en hoewel de meest verfijnde kwaliteit een mooie digestief maakt, is het ontworpen als ingrediënt om gerechten meer complexiteit te geven.

Hoe kook je met Mirin?

Er zijn veel manieren om Mirin te gebruiken en om nieuwe smaken aan uw gerechten toe te voegen. Mirin is een essentieel ingrediënt in veel beroemde Japanse sauzen, waaronder de karamelachtige teriyakisaus, de naar citrus geurende ponzu, de umami-rijke palingsaus en de hartige Tentsuyu-saus, vaak geserveerd met tempura gerechten.

Mirin is ook onmisbaar in veel marinades voor rood vlees, varkensvlees en kip. Diegene die wel eens in één van de izakaya-bars in de Japanse eet steegjes zijn geweest, hebben vast wel eens genoten van de met kolen gegrilde yakitori spiesjes.

De smaak van Mirin is intens, dus is een klein beetje vaak al genoeg als smaakmaker. Experimenteer eens door een scheutje toe te voegen aan uw soepen, bouillon, roerbakgerechten, sauzen, dipsauzen en marinades. Dit is de beste manier om erachter te komen hoe u Mirin kan inzetten in uw eigen keuken.

Hoe herken je goede Mirin?

Zoals bij alle speciale producten, zijn niet alle Mirin-flessen van dezelfde kwaliteit. De veiligste keus is op zoek te gaan naar een producent van hoge kwaliteit die Mirin maakt op traditionele wijze van alleen rijst, koji en shōchū.

Sommige Mirin wordt bestempeld als aji-Mirin, wat letterlijk betekent "smaakt naar Mirin." Deze goedkopere producten bevatten vaak toegevoegde suikers, smaakstoffen, water en toevoegingen. Deze Mirin is vaak van lage kwaliteit en minder rijk van smaak.

In onze collectie Japanse producten selecteren we alleen authentieke producten van de beste kwaliteit zoals onze Isshi Soden Mirin. Authentieke Mirin, lekker en rijk van smaak dat je ook zou kunnen drinken.

We kunnen u natuurlijk van alles vertellen over Mirin, maar het beste is natuurlijk om het zelf uit te proberen. Dat is wat koken zo leuk maakt, toch? Leren door te proeven.

Vindt je deze blog leuk, kijk dan ook eens bij onze andere blogs en leer meer over je favoriete Japanse producten. De Japanse keuken is een levensstijl, dus leef het zo authentiek mogelijk!

Reacties

 • Placeholder

  Sander van Kampen

  09 / 11 / 2023

  Als men spreekt over Japanse (wijn)azijn bedoeld met vaak rijstazijn. Deze is vrij zuur. Mirin is juist zoet met veel umami. Beide zijn qua smaak niet met elkaar te vergelijken.

 • Placeholder

  Mark

  09 / 11 / 2023

  Is Mirin een Japanse rijstwijn of een Japanse wijnazijn of is dit hetzelfde?

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box