Terug

Alles over nori

Alles over nori

Geschiedenis en productie van nori

Het gebruik van Nori dateert van vele eeuwen geleden. Het is lastig om precies te bepalen vanaf wanneer, maar gezien het feit dat Nori werd genoemd in een belastingheffingwet in een wet uit 702, is het gebruik minstens 1300 jaar oud. Het is in de Edo-periode (1603-1867) dat de Japanners beginnen met het produceren van Nori vellen zoals we deze vandaag de dag kennen. Voor een stabiele productie van hoogwaardige Nori gaat de innovatie in de kweekmethoden tot op de dag van vandaag door.

Tegenwoordig wordt de meeste Nori gekweekt. Het wordt gekweekt in kalme zee in de regio's Kyushu, de Seto Island Sea, Tokai, Chiba en Miyagi. De zaden worden aan het einde van de zomer in de netten geplant. De Nori die op de boerderij wordt geteeld, wordt van de herfst tot de lente geoogst.

Om gedroogde nori-zeewier te produceren, versnipperen de vissers de verse nori en mengen het vervolgens met zoet water.  Deze mix wordt in een frame ter grootte van de nori-vel gevoerd. De frames bewegen over de productielijn terwijl ze worden verwarmd bij een temperatuur van niet meer dan 50 °C. Aan het einde van het proces wordt de meeste nori geroosterd om een knapperig glanzend vel nori te krijgen. Geroosterde nori is geschikt voor sushi. 

Geroosterd (Yaki nori) of ongeroosterd

De meeste nori vellen zijn geroosterd maar je kunt ook ongeroosterd nori vellen kopen. Ze bevatten een hogere hoeveelheid vocht en hebben geen geroosterde smaak. Hoe meer water de nori bevat, hoe minder knapperig de nori is. Het roosteren helpt om overtollig vocht kwijt te raken. Ongeroosterde nori is uitstekend geschikt voor salades, rijstgerechten en roerbakgerechten. Het heeft een sterkere smaak en een taaiere, dikkere textuur die in sommige gerechten goed past, maar niet geschikt is voor het bereiden van sushi.

Mocht het nodig zijn kan geroosterd nori opnieuw worden geroosterd voor een knapperigere en lichtere textuur. Dat is vooral handig als je nori al een tijdje geopend hebt bewaard. Als nori niet goed luchtdicht wordt verpakt, trekt het snel vocht aan en wordt daardoor taaier.

De meeste nori wordt verkocht als hele vellen (full sheet) 21x19cm. Er zijn echter ook halve vellen of zelfs kleiner beschikbaar voor kleinere of dunnere sushirollen of andere toepassingen zoals rijstballetjes.

Kwaliteit van nori

De beste nori heeft een donkere kleur, uniforme dikte en geen gaten. Bij het rollen breekt het niet en is knapperig bij de eerste hap. In je mond, smelt het op je tong en het het een mooie umami-smaak.  

Nori van lage kwaliteit kan smakeloos en taai zijn en kan een mengeling van andere bijsmaken hebben. Het is vaak bruin of lichtgroen.

Productiegebieden

Ariake Zee

De Saga Bay in de Ariake Zee is beroemd om de teelt van nori.  De regio produceert 20% van de Japanse nori-productie, zelfs tot 40% als Fukuoka, Kumamoto en Nagasaki worden meegerekend.  Ariake Sea is het grootste en beroemdste zeewierproducerende gebied in Japan.  De Saga Bay in de Ariake Zee wordt omgeven door bergen. Hun rivieren brengen rijke mineralen naar het oceaanwater.  Het staat bekend om de hoge kwaliteit van het zeewier. De verse Nori uit deze regio heeft een heerlijke zoute smaak, subtiel en niet overweldigend. Het is de harmonie van zachte naburige bergwateren met zoute zeestromingen die de bekende nori uit Saga zijn unieke aardse tonen geeft. Het heeft een lange, aangename, frisse nasmaak.

Seto Binnenzee

De Seto binnenzee is het 2de grootste zeewier producerende gebied in Japan. Het Seto binnenzeewier heeft de neiging om wat taaier te zijn. Het wordt niet gemakkelijk zacht als het in aanraking komt met vocht, het is daarom geschikt voor sushirollen die een tijdje bewaard moeten worden.

Aichi

Aichi is minder belend als zeewier producerend gebied dan Ariake of Setouchi, omdat het productievolume niet zo groot, toch is de kwaliteit van de zeewier van Aichi van hoog. De nori uit dit gebeid heeft een goede smaak en kleur en is goed bruikbaar voor Sushi, rijstballen, topping voor soba etc.

Miyagi

Omdat Miyagi het noordelijkste zeewierproducerende gebied is, komt de eerste zeewier van het jaar uit Miyagi. Geroosterd zeewier uit dit gebied is erg gewild.

Chiba

Chiba was vroeger beroemd als een Edo-mae (oude hoofdstad van Japan) zeewier. De nori uit dit gebied is erg goed.

Nori is een geweldige bron van voeding.

Nori wordt in Japan "sojaboon van zee" en "groente van zee" genoemd. Nori is rijk aan verschillende voedingsstoffen; mineralen, vitaminen, voedingsvezels, etc.

Voedingswaarden

Eiwit

40% van nori is gemaakt van een eiwit en dit is vergelijkbaar met sojabonen. De hoeveelheid eiwit in 1 vel nori is gelijk aan 1/5 ei. Bovendien bevat eiwit van nori alle essentiële aminozuren.

Vitaminen

Nori bevat veel vitamines, vooral vitamine A, B1, B2, C; 10-100 keer meer dan die van gewone groenten. 2 vellen nori bevat de volledig dagelijkse aanbevoelen hoeveelheid vitamine A, B1, B2

Mineralen

Nori bevat verschillende mineralen; kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink, etc. In 1 vel nori zit de volledig dagelijkse aanbevoelen hoeveelheid ijzer. Goed voor het het voorkomen van bloedarmoede.

Voedingsvezels

Net als alle andere groenten is ook nori rijk aan vezels. Bovendien zijn vezels van nori zachter dan die van groenten, dus het is gemakkelijk voor onze spijsvertering.

Ideeën om nori te gebruiken

Nori-vellen kunnen in stukken worden gesneden, fijn worden gesneden of gemalen voor vele andere toepassingen dan alleen de traditionele sushirol.

  • Gebruik het gesneden in kleine reepjes als garnering. Je zou het kunnen opwarmen in een pan or overn met wat olie en kruiden voor extra smaak.
  • Maak je eigen furikake. Versnipper de vellen in kleine stukjes en meng het met kruiden of zaden als smaakmaker over salade, rijst of broodjes.
  • Geroosterde Nori Dip; versnipper de nori, voeg mayonaise, Griekse yoghurt, bieslook, rijstazijn, witte miso en wat peper en zout toe.
  • Onigiri (rijstbal); neem wat Koshihikari (voorkeur) rijst, meng het gekookt met je favoriete furikake, maak een mooie "bal", snijd het nori-vel op de juiste maat en leg een de onigiri in het velletje nori.

Onze nori producten

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box