Terug

Alles over miso

Alles over miso

Als je houd van je Japanse keuken, heb je vast wel eens van Miso gehoord. Deze geweldige smaakmaker is een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken en het is zo oud als de berg Fuji. Wat is miso en hoe gebruik je het eigenlijk?

Als je van de Japanse keuken houdt, zijn levendige smaken en authenticiteit, dan heb je waarschijnlijk wel eens van miso gehoord. Deze geweldige smaakmaker is een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken en het is zo oud als de berg Fuji.

Het probleem met miso is dat het nog wel eens omgeven wordt door mysterie. Als je een vaste klant bent in je lokale Japanse restaurant, weten we zeker dat je dit ingrediënt al eens hebt gegeten. Maar als het erop aankomt ermee te koken, is niet iedereen zo avontuurlijk. Dat eindigt vandaag, want we vertellen je alles wat er te weten valt over miso. Maak je klaar voor een heerlijke rit!

Wat is miso eigenlijk?

Miso is een fantastische smaakmaker en uit Japan. Zoals de meeste Japanse dingen, vindt ook deze bijzondere pasta zijn oorsprong in het vasteland van Azië, in China. Geïntroduceerd in Japan meer dan 1.300 jaar geleden, kunnen we vandaag de dag geen Japanse keuken bedenken zonder.

Miso is ontstaan ​​uit een oude manier om sojabonen te conserveren. Door de peulvrucht te mengen met zout, rijst of gerst, en de beroemde koji-schimmel (ook verantwoordelijk voor sojasaus en sake!), Lieten mensen de pasta op natuurlijke wijze fermenteren, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en de complexiteit en smaak van miso ontstaat.

De Japanse adellijke families beschouwden deze specialiteit als een ware delicatesse, en van daaruit drong het door tot de arbeidersklasse. Tegenwoordig vind je miso in elk Japans huishouden, en gezien zijn veelzijdigheid en unieke smaak, vindt je het inmiddels in steeds meer landen.

Niet alle miso is gelijk gemaakt

Er zijn meer dan duizend regionale miso-variatieten. Toch kan je miso grof in twee hoofdsoorten indelen; witte en rode miso.

Shiromiso of witte miso is de mildste en meest zachte stijl. Het vindt zijn oorsprong in de regio rond om Kyoto. Het is een lichte ietswat zoette miso. Maar vergis je niet, het is nog steeds een zachte maar zoute smaak. Witte miso wordt gemaakt van meer rijst dan sojabonen en is kort gefermenteerd. Het daarom over het algemeen een jonge miso

Een mooi voorbeeld hiervan is de witte miso in Kyoto-stijl van KATŌ MISO.

Akamiso of rode miso is de meest intense, zoute en zelfs meest funky miso-stijl. De bijzondere umami-smaken in de pasta zijn intens en ontstaan ​​na langdurige fermentaties. De miso is gemaakt met meer gerst en sojabonen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de rode miso KATŌ MISO: Inaka brown miso.

De kwaliteit van Miso

Als je eenmaal enthousiast bent over miso, moet je er één kiezen; dat is best lastig. Er zijn honderden verschillende producenten, dus hoe te kiezen?

Zoek voor de beste kwaliteit naar miso die alleen de noodzakelijke, natuurlijke ingrediënten bevat, waaronder rijst, gerst, sojabonen, zout en koji-starter. Sommigen hebben misschien wat andere natuurlijke ingrediënten toegevoegd zoals yuzu, afhankelijk van de stijl, en die zijn ook prima.

Vermijd miso met kunstmatige smaakstoffen, conserveermiddelen, kleurstoffen en andere toevoegingen. Dit is veelal miso op industriële schaal geproduceerd, en hoewel ze misschien goedkoper zijn, zijn ze niet zo complex en smaakvol als authentiek geproduceerde miso.

Net als de rest van onze zorgvuldig geselecteerde producten, zijn al onze miso, afkomstig van authentieke, hoogwaardige producenten die miso maken met tijdsintensieve, traditionele methoden.

Hoe gebruik je miso?

Koken met miso is eenvoudig. En hoe vaker u het gebruikt, hoe comfortabeler u zich voelt. Het spreekt voor zich dat miso het hoofdingrediënt is van een heerlijke miso-soep of een mooie bouillon. Miso biedt grenzeloze mogelijkheden.

Witte miso, delicaat en niet te overheersend, is ideaal in soepen. Daarnaast kan past het goed in  dressings en lichte sauzen om de smaken te versterken, en het is een heerlijke marinade voor vis en groenten.

Rode miso is meer vet en intens, wat betekent dat het de perfecte smaakmaker is voor hartig eten, rijke bouillons en vlees. Rooster gemarineerd rood vlees en of gevogelte en je zult versteld staan.

Maak van miso uw geheime ingrediënt!

Koken met miso is heel leuk. Het opent de deur naar eindeloos nieuwe smaken en voegt diepte en complexiteit toe aan zowel eenvoudige dagelijkse maaltijden als uitgebreide recepten voor speciale gelegenheden.

Miso is (nog) niet de meest populaire smaakmaker op aarde, alleen omdat niet iedereen ervan weet, maar het wint snel aan populariteit. Maak van miso uw geheime ingrediënt en verras uw gasten.

Als je dit artikel leuk vond, laat een reactie achter, kijk eens naar onze andere blogs of probeer onze authentieke Japanse producten eens.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box