Verse Wasabi Rhizoom
De stam of rhizoom is het meest waardevolle deel van de Wasabi-plant. Onze wasabi is na 18-24 maanden groot genoeg om geoogst te worden. Het gewicht varieert tussen de 30 en de 100 gram. Voor 4 personen sushi raden we 50 gram aan wasabi aan.
Verwerken
Door het raspen van de wasabi rhizoom ontstaat de wasabi pasta. Deze pasta geeft een scherpe kick met een zoete nasmaak. Deze smaak ontstaat doordat de cellen kapot worden geraspt en reageren met de lucht.
Een standaard keuken rasp is ongeschikt voor het raspen van wasabi. Gebruik een goede wasabi rasp om een mooie wasabi paste te krijgen met de juiste smaak.
Na het raspen is de wasabi ongeveer 15 minuten vers te gebruiken. Natuurlijk kan je de wasabi ook verwerken in een recept. De scherpte blijft het langs herkenbaar in vettige recepten. Echter, geeft wasabi naast eens scherpte smaak ook een eigen "wasabi" smaak.
Bewaren
Als de wasabi rhizoom gevacumeerd wordt aangeleverd maak deze dan bij aankomst open bijv. door de bovenkant tot de helft in te knippen. De kunst is de wasabi niet te veel uit te laten drogen maar wel verse lucht in de verpakking te krijgen om smetten tegen te gaan.
Hierdoor is de wasabi tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Soms wordt de buitenkant iets bruinen of de kop iets slechter. Snijd de kop er af of schraap een laagje van de rhizoom. De binnenkant is dan nog prima bruikbaar.