Verse wasabi-rhizoom - per stuk - 3 maten
Herkomst & productie
De wasabi-rhizoom is het dikke, stevige deel van de stengel – vergelijkbaar met een wortel of stam – en het meest waardevolle deel van de wasabi-plant (wasabia japonica). Van nature groeit de wasabi-plant in moerassige gebieden in Japan. In onze eigen kassen in Nederland groeit de wasabi 18 tot 24 maanden onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden. Als de rhizoom groot genoeg is, wordt deze met de hand geoogst. Het gewicht varieert per stuk tussen de 50 en 110 gram. Voor 4 personen sushi adviseren wij een rhizoom van circa 60 gram; met onze 4–6-persoonsvariant zit je dan altijd goed.
Smaakprofiel
Vers geraspte wasabi heeft een verfijnde pittigheid (een scherpe kick) die snel plaatsmaakt voor een zachte, zoete en licht bloemige nasmaak. De smaak ontstaat doordat de cellen tijdens het raspen op microscopisch niveau worden gebroken en reageren met zuurstof. In tegenstelling tot imitatiewasabi – vaak gemaakt van mierikswortel, kleurstoffen, suiker en zetmeel – is onze wasabi 100% puur en echt, met een complexere, subtielere en aromatischere smaak. Wasabi heeft naast de bekende scherpte, ook een karakteristieke "wasabi-smaak’’.
Toepassing
Rasp de rhizoom vlak voor gebruik met een geschikte wasabirasp (een standaard keukenrasp is hiervoor ongeschikt) om een romige, fijne pasta te verkrijgen met de juiste smaak. Serveer direct: de unieke pittigheid en aroma’s zijn optimaal in de eerste 15 minuten na het raspen.
Perfect (en origineel geserveerd) bij sushi en sashimi, maar ook verrassend in dressings, boters, sauzen, ceviches, sorbets etc. of als frisse tegenhanger bij vlees- en visgerechten. In vettige gerechten blijft de scherpte het langst behouden, terwijl de karakteristieke ‘’wasabi-smaak’’ extra diepgang geeft. (Let er bij recepten op dat een rhizoom van 60 gram niet 60 gram wasabipasta geeft, maar ietsje minder).
Bewaren
De wasabi wordt geleverd in een plastic zakje. Bewaar in de koelkast en gebruik bij voorkeur binnen een week. Na een week kan de buitenkant van de rhizoom licht bruin verkleuren. Snijd in dat geval de kop van de rhizoom er af; de binnenkant is dan nog gewoon te gebruiken en eten. We raden aan de wasabi niet langer dan 2 weken te bewaren.
In ons assortiment vindt u ook een wasabirasp en een bamboeborstel, om de verse rhizoom fijn te raspen en van de rasp te verwijderen.










