Premium matcha - 100% Japanse Tencha - 30 gram
Matcha: het groene theepoeder dat de laatste jaren enorm populair is geworden, vooral in de vorm van een latte. Oorspronkelijk (en traditioneel) wordt matcha in Japan al eeuwenlang gedronken als “echte thee”, dus zonder melk. Matcha is veel meer dan alleen een trend. Achter dit prachtige groene poeder schuilt een lange, rijke (culturele) geschiedenis. Wij nodigen je graag uit om daar een beetje in te duiken.
Matcha is ondanks haar populariteit niet voor iedereen direct gemakkelijk te drinken. Het bereiden ervan vraagt wat oefening en de juiste technieken, en ook de hoeveelheid poeder (en eventuele extra ingrediënten) vergt wat zoeken naar de balans die voor jou werkt. Matcha heeft van nature een lichte bitterheid, umami en een fris, bijna grassig aroma. Hoewel subtiel, kan dit voor sommige mensen even wennen zijn — net zoals veel mensen ook moeten wennen aan koffie. Gun jezelf dus de tijd om te proeven en te experimenteren; zo kan matcha een geweldige ervaring worden. Matcha wordt daarnaast vaak gedronken als alternatief voor koffie, omdat het (dankzij het cafeïnegehalte) een fijne, langdurige boost kan geven.
Waarom we voor deze matcha hebben gekozen
In een tijd waarin matcha overal te vinden is, in allerlei vormen, kwaliteiten en prijspunten, kan het lastig zijn om te weten waar je moet zoeken. Wij willen daarin rust bieden. Daarom hebben we op dit moment één matcha geselecteerd: van goede kwaliteit (eerste pluk) én voor een goede prijs. Deze matcha is puur te drinken, maar óók perfect voor in een latte (warm of iced). Soms hoor je dat je voor lattes beter matcha van lagere kwaliteit kunt gebruiken, maar daar zijn wij het niet mee eens: ook in een latte wil je goede matcha; net als bij koffie met melk.
De kwaliteit van onze matcha ligt een stuk hoger dan ‘culinary grade’, die bedoeld is om mee te koken en bakken en vaak goedkoper is en anders wordt verwerkt. Toch kun je die van ons ook prima in een gerecht gebruiken, zoals in cake of koekjes; daarmee breng je een heerlijke, volle matchasmaak naar voren. Zo maak je iets echt bijzonders. Omdat we een matcha wilden die zowel puur als in (warme) lattes tot zijn recht komt, waarderen we vooral de kick en de mooie umami in deze matcha.
Herkomst en productie
Onze matcha is een blend van meerdere gecontracteerde boerderijen uit dezelfde regio: Shizuoka (Japan). Dat de bladeren uit meerdere boerderijen komen (in plaats van één) betekent niet per se dat de kwaliteit lager is, maar wél dat de matcha betaalbaarder wordt.
Onze producent maakt de matcha met een fijnmaler en een lage-temperatuurmethode. De theeplanten waarvan de tencha-bladeren afkomstig zijn, worden vóór de oogst in de schaduw geplaatst; een traditionele schaduwtechniek die essentieel is voor de productie van echte tencha (碾茶): de naam voor de theebladeren voordat ze worden gemalen tot poeder.
Onze matcha is bovendien van de eerste pluk. Dit zijn jongere blaadjes die zorgen voor een hogere kwaliteit. Ceremoniële kwaliteit verwijst historisch naar de hoogste kwaliteit theebladeren van de eerste pluk, die gebruikt worden in de traditionele Japanse theeceremonie (Chanoyu). Hoewel de term tegenwoordig ook marketingtechnisch wordt ingezet om het verschil met culinaire matcha aan te duiden, staat het in de basis voor matcha met een diepe umami, fluweelzachte textuur en geschikt om puur te drinken.
Smaak en aroma
Onze matcha heeft een prachtige balans tussen een zachte en rijke smaak, met een diepe umami, natuurlijke zoetheid en een lichte bitterheid. Het is een matcha met een kick: de umami-beleving komt sterk naar voren en blijft goed overeind, ook in een warme latte (die de smaak van matcha vaak iets dempt). Het aroma is fris en delicaat, met een zuivere, grassige geur. Maar natuurlijk blijft smaakbeleving altijd subjectief.
Laat je niet misleiden door mensen die zeggen dat matcha helemaal níét bitter hoort te zijn. Matcha hééft juist een kenmerkende lichte bitterheid en mede daardoor is het al eeuwenlang geliefd. Té bitter is natuurlijk niet de bedoeling, vooral wanneer dat gepaard gaat met een “vissige” smaak of geur. In dat geval kan de kwaliteit van je poeder minder zijn, maar het kan ook liggen aan te veel poeder of te heet water.
Bewaren
Bewaar matcha altijd luchtdicht, donker en koel. Zuurstof, licht en warmte laten matcha snel verbleken en verminderen de smaak. Na openen is matcha het lekkerst binnen 4–8 weken, maar dat betekent niet dat het daarna per se niet meer goed of lekker is. Druk bij het hersluiten van het zakje voorzichtig (zorg dat niet het poeder eruit vliegt!) alle lucht eruit en zorg dat de sluiting écht volledig dicht zit. Vocht mag absoluut niet in contact komen met het poeder, dus zorg dat je lepeltje goed droog is voor gebruik.
Het binnenzakje waarin onze matcha zit, is gelamineerd en UV-werend zodat het poeder optimaal vers blijft. De THT van matcha is altijd vrij kort, vooral omdat de kwaliteit langzaam achteruit kan gaan, niet omdat het product snel bederft. Vaak blijft (ongeopende) matcha nog maandenlang goed. De houdbaarheidsdatum is meestal niet langer dan één jaar na de eerste pluk; dit is om smaak en kwaliteit te waarborgen. Na verloop van tijd kunnen kleur, smaak en aroma afnemen, maar dit betekent niet per se dat het product bedorven is. Ruik, kijk en proef altijd even: als alles normaal lijkt, is er meestal niets aan de hand en is er geen kwaliteitsverlies. Daarnaast wordt matcha bewust in kleine hoeveelheden verkocht (zoals bij ons: 30 g), waardoor je het waarschijnlijk ruim vóór de THT opmaakt.
Tips voor het maken van een goede matcha
- Zeef de poeder voordat je gaat kloppen om klontjes te voorkomen (dit is echt niet lekker). Zorg dat de zeef volledig droog is.
- Water op max. 80°C. Heter water kan matcha laten verbranden en erg bitter maken. Gebruik bij voorkeur gekookt water dat iets is afgekoeld, of verwarm water direct tot 80°C.
- Zorg goed voor je chasen (theeklopper):
- Maak de chasen vóór gebruik nat (maximaal tot onder het touw). Week hem 1–2 minuten in warm water (50–60°C) zodat de bamboevezels soepel worden en minder snel slijten, en de groene kleur van het matchapoeder niet snel in het bamboe trekt.
- Klop in zigzagbewegingen (W of M) — niet ronddraaien.
- Whisk snel maar zonder hard te drukken. Schuim ontstaat door snelheid, niet door kracht; raak zo min mogelijk de bodem van de kom aan om slijtage te voorkomen.
- Spoel direct af met lauw water, zonder zeep.
- Laat drogen op een chasen-holder (kusenaoshi), op een luchtige plek buiten direct zonlicht.
- Vervang je chasen wanneer puntjes afbreken of schuim niet meer goed lukt.
- Doe je tools nooit in de vaatwasser.
- Matcha afwegen kan handig zijn: zo krijg je consistentie en ontdek je jouw ideale verhouding. Te veel matcha kan leiden tot bitterheid, een sterk mondgevoel of een korrelige textuur — en matcha bevat behoorlijk wat cafeïne. Let op: een gewone keukenweegschaal is vaak niet precies genoeg voor zulke kleine hoeveelheden.
- Bij een latte: Zorg dat de matcha volledig is opgelost in het water en geen klontjes meer bevat vóórdat je hem over de melk giet.
Standaard recept voor een pure matcha (usucha) — 1 portie
- Zeef ca. 2 gram matchapoeder (ongeveer 1–2 schepjes met je bamboelepeltje) in je matchabowl.
- Giet ca. 60 ml water van maximaal 80°C in de kom.
- Klop de matcha snel in W- of M-bewegingen tot er een romig, fijn schuim ontstaat. (Klop snel, maar druk niet te hard; schuim ontstaat door snelheid, niet kracht. Raak de bodem zo min mogelijk aan om slijtage te voorkomen.)
- Drink direct.
Latte
Voor een matcha latte gebruik je meestal iets meer matchapoeder (bijv. 3–4 gram) en iets minder water (bijv. 40 ml) om in te kloppen. Let op: matcha bevat veel cafeïne! Volg verder het standaardrecept zoals hierboven. In een ander glas giet je je melk naar keuze (ca. 150 ml) over ijsblokjes. Eventueel kun je eerst een zoetstof naar keuze aan de melk toevoegen. Giet daarna je matcha-schuim vanuit je matchabowl over de melk. Roer door en geniet!
Wil je hem liever warm? Maak eerst je matcha-schuim met je bowl en chasen. Giet dit over in een kop (roer hier eventueel je zoetstof door) en giet vervolgens langzaam je warme, eventueel opgeschuimde melk erbij — net zoals je een cappuccino maakt.
De verhoudingen die we geven zijn slechts suggesties. Het beste is om zelf te ontdekken wat jij het lekkerst vindt. Tip: vind je de matcha erg bitter, gebruik dan de volgende keer iets minder poeder (zeker wanneer je hem puur drinkt).
Pakketten
Wil je beginnen met het maken van matcha, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of zoek je een mooi cadeau voor iemand (die van matcha houdt)? Wij bieden onze matcha ook aan in een compleet starterpakket: een set met alle essentiële tools om direct aan de slag te kunnen (incl. matchabowl, chasen (bamboeklopper), chasen-houder en bamboelepel). We verkopen dit pakket zowel inclusief matchapoeder als los, zonder poeder. Zo kun je precies kiezen wat het beste bij jou of de ontvanger past.
Onze pakketten zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch bijzonder mooi vormgegeven. De tools zijn in Japan gemaakt en het design is rustig, neutraal en tijdloos — geliefd bij veel mensen, ongeacht stijl of smaak.








