Anko koshian (gladde, zoete rode bonenpasta van azukibonen) - 300 gram
Een van de belangrijkste (basis)ingrediënten van Japanse zoetwaren (wagashi) in Japan is zoete rode bonenpasta: anko of an. Deze pasta wordt meestal gemaakt van rode azuki/adzuki bonen, suiker en een klein beetje zout. Azukibonen behoren daarnaast tot de meest gebruikte peulvruchten in de Japanse keuken.
Voor de zoete rode bonenpasta worden de bonen gekookt en vervolgens op verschillende manieren verwerkt:
1. Tsubushian: de bonen blijven heel of worden gedeeltelijk gemalen.
2. Koshian (deze variant): de bonen worden volledig gepureerd (en gezeefd van de schillen) tot een gladde pasta.
Deze gladde rode bonenpasta is fantastisch voor ontzettend veel toepassingen in de keuken. Het heeft een zijdezacht textuur die smelt in de mond. Verfijnd zoet met de gelaagde smaak van azukibonen.
Toepassing
Rode bonenpasta wordt in Japan vaak kant-en-klaar gekocht in winkels (zoals ook onze pasta) maar wordt ook thuis zelf gemaakt van hele azuki bonen, vooral voor speciale gelegenheden, zoals:
- Sakura mochi: roze-gekleurde ballen van kleefrijst (met suiker, half geplet), gevuld met rode bonenpasta en omhuld met eetbare, gepekelde kersenbladeren (sakura).
- Ohagi: balletjes kleefrijst bedekt met zoete rode bonenpasta. Traditioneel gemaakt tijdens de herfst-equinox.
- Zenzai: een traditionele zoete rodebonensoep die vooral in de winter wordt gegeten. De soep wordt meestal geserveerd met geroosterde stukjes mochi. Zenzai kan op verschillende manieren worden bereid: chunky, met grove stukken boon of glad en gepureerd, bekend als oshiruko. Daarnaast bestaan er talloze variaties: dikker of dunner, zoeter of minder zoet, met mochiballetjes, verschillende specerijen of citruszest. De soep kan zowel warm als koud worden gegeten, maar is verwarmd bijzonder geschikt voor koude winterdagen.
De gladde, gepureerde variant van zenzai (oshiruko) kun je eenvoudig maken met onze voorgemaakte, gladde rode bonenpasta. Op de verpakking staat een afbeelding en een klein basisrecept, dat hieronder is uitgeschreven (4 á 5 porties):
1. Doe 300 gram van de rode bonenpasta en 300 ml water in een pan. Meng goed en verwarm al roerend, zodat het niet aanbrandt.
2. Voeg een snufje zout toe.
3. Voeg eventueel geroosterde mochi stukjes toe (of kastanjes).
4. Voeg eventueel meer suiker toe en pas de zoetheid aan naar eigen smaak.
Hoewel je dit gerecht zo zoet kunt maken als je zelf wilt, is “niet te zoet” in Japan (en veel andere Aziatische landen) een van de grootste complimenten voor desserts. Een zoetwaar of dessert mag zoet zijn, maar liever niet zó zoet dat het de subtiele smaak van de hoofdingrediënten overheerst. De karakteristieke, aardse smaak van de rode bonen moet herkenbaar blijven, dat is wat het zo fantastisch maakt!
Met onze rode bonenpasta kun je nog veel meer Japanse lekkernijen maken, zoals:
- Mizu-yōkan: rode bonen-jelly.
- Taiyaki: zoete wafels in de vorm van een vis gevuld met de rode bonenpasta.
- Dorayaki: twee kleine, dikke ronde pannenkoekjes met de rode bonenpasta ertussen.
- Daifuku: mochi (kleefrijst-“cakejes”), gevuld met de rode bonenpasta en eventueel fruit zoals aardbei.
- Over geschaafd ijs of matcha-ijs.
- Op toast (zie afbeelding op de verpakking).
- In een matcha latte of bubble tea (meestal met stukjes)
- En nog veel meer!
Producent
Deze gladde rode bonen pasta wordt geproduceert door Tanio Foods; een Japans familiebedrijf dat in 1930 werd opgericht en is gevestigd in Okayama, Japan. Vanaf het begin zijn zij gespecialiseerd geweest in de productie van zoete rodebonenpasta. Bij Tanio gebruiken ze een combinatie van traditioneel vakmanschap met moderne productietechnieken. Het bedrijf is inmiddels stevig verankerd in de Japanse markt. De bonen voor deze gladde rode bonenpasta komen uit Hokkaido.
Bewaren
Koel, donker en droog. Na opening in een luchtdichte verpakking, goed sluiten en in de koelkast bewaren en zo snel mogelijk consumeren. Mochten er witte kristallen op het oppervlak verschijnen, is dit vaak suiker en vormt dit geen kwaliteitsprobleem.





