Iburigakko Slice
Iburigakko is een Japanse radijs genaamd daikon, gerookt en gepekeld, traditioneel verbouwd en bereid in de Akita-regio in het noorden van Japan. Eind oktober wordt de daikon met de hand geoogst en gedurende drie dagen gerookt op eikenhout, waarna hij meer dan 50 dagen wordt gepekeld met suiker, zout en rijstzemelen. Vervolgens wordt de daikon ingelegd in bier. Dit versterkt de natuurlijke umami van de daikon en krijgt het zijn unieke smaak. Het resultaat is een knapperig en sappig umami-bijgerecht.
Voorgesneden. Ook beschikbaar in zijn geheel.
Waar komt Iburigakko vandaan?
Iburigakko is een traditionele ingemaakte radijs die specifiek is voor de regio Ogachi, gekenmerkt door zijn unieke rookproces boven een open haard. Ontstaan in de Muromachi-periode, werd deze methode uit noodzaak geboren vanwege het klimaat van Ogachi, dat het traditionele zonnedrogen van radijs voor het inmaken bemoeilijkte. De warmte en rook van de haard gaven de pickles een eigen smaak, die langer houdbaar was en zoeter smaakte door het koude klimaat. In eerste instantie werden de radijzen opgehangen boven de haard, maar de praktijk evolueerde in de loop van de tijd.
Echter, met de komst van houtkachels rond 1955 raakten de traditionele ingegraven haarden in onbruik, wat leidde tot een afname van de kwaliteit van Iburigakko en een afnemende interesse in de productie ervan door veranderende voedingsvoorkeuren die werden beïnvloed door stedelijke trends. Desondanks was er rond 1965 een hernieuwde interesse in Iburigakko, wat leidde tot inspanningen om de traditionele methode nieuw leven in te blazen. De eerste eigenaar van Ogachino Kimuraya bouwde een rookhuis om de radijzen zorgvuldig te roken boven geselecteerd hout, met behoud van de authentieke smaak van Iburigakko.
Na het verfijnen van het proces kregen de pickles de naam "Iburigakko," waarbij het woord "Iburi" wat "gerookt" betekent, werd gecombineerd met "gakko," de dialectterm voor "ingemaakte groenten" in Akita. Het aroma en de smaak van de pickles roepen herinneringen op aan haardvuren en traditioneel plattelandsleven in Akita, en weerspiegelen de cultuur van de regio geworteld in zijn natuurlijke omgeving. De eenvoudige en natuurlijke smaak van Iburigakko getuigt van eeuwenoude traditie en nodigt consumenten uit om de essentie van de bergen en velden van Akita te ervaren via zijn smaken.