Sake Kasu
Sake Kasu
Onze huidige batch is jonge witte sake kasu. Dit is anders dan de gerijpte welke wat bruiner van kleur is.
Voor het brouwen van sake gebruikt men rijst, koji en water. Na dat dit brouwsel klaar is wordt de sake geperst en wordt het vloeibare (sake) gedeelte gescheiden van de vaste delen, de sake kasu genaamd. Deze sake kasu wordt al vanaf vroege tijden gebruikt om vis en groeten mee in te leggen. Ook worden er soepen mee gemaakt en Wasabi Zuke (ingemaakte wasabi).
Als de Sake Kasu net geperst is, is deze wit van kleur. Na verloop van tijd wordt deze bruin en krijgt het een vollere smaak. Weet dat sake kasu nog steeds veel van de koji schimmel bevat en dus "leeft".
Moriki Shuzō
Sinds 1988 produceert Moriki Shuzō alleen junmaishu, pure sake die alleen wordt gemaakt met rijst, kōji en water, zonder toegevoegde alcohol.
Ze verbouwen ook hun eigen rijst. Ze gebruiken geen herbiciden en pesticiden, ze dwingen de rijst om te vertrouwen op zijn eigen natuurlijke neiging om zichzelf te beschermen tegen onkruid en insecten, waardoor het volledige potentieel van de rijst wordt benut. De enige mest die ze gebruiken is sake kasu.