Terug

Crosne, Japanse Andoorn plant

  • Crosne, Japanse Andoorn plant
  • Crosne, Japanse Andoorn plant
  • Crosne, Japanse Andoorn plant
  • Crosne, Japanse Andoorn plant
  • Crosne, Japanse Andoorn plant

  • Op voorraad
  • Direct beschikbaar

Beschikbaar in de winkel: Beschikbaarheid controleren

Crosne is een plant met een bijzonder eetbaar knolletje. Ze zijn nooit echt doorgebroken maar de laatste tijd kom je ze steeds vaker tegen in hippe restaurants en toko’s. Erg gemakkelijk te telen en winterhard.

€ 5,95

  • Koop 2 voor €5,50 per stuk en bespaar 8% Sale 8%
  • Koop 3 voor €5,25 per stuk en bespaar 12% Sale 12%
  • Koop 4 voor €4,95 per stuk en bespaar 17% Sale 17%

Aan verlanglijst toevoegen

Productomschrijving

Crosne, Japanse Andoorn plant

Crosne (Stachys sieboldii), Japanse andoorn, Chinese artisjok, Japanse aardappel zijn enkele van de vele name van de Stachys sieboldii. Een plant met een eetbaar knolletje.

Dit grappige, knolletje ± 1cm in doorsnee en 2 tot 3 cm lang is van een kruidachtige, van origine Noord Chinese plant die al aan het einde van de negentiende eeuw in Europa werd ingevoerd door iemand uit Crosne, een plaatsje in de buurt van Parijs. Ze zijn nooit echt doorgebroken maar de laatste tijd kom je ze steeds vaker tegen in hippe restaurants en toko’s.

Bovengronds is het een mooie 50cm hoge plant met muntachtige blaadjes met paarse bloemen.

Crosne Kweekgids

Poten

Crosne is een taaie meerjarige, winterharde plant die zichzelf graag in de breedte verspreidt. De plant groeit erg gemakkelijk in veel verschillende omstandigheden. Crosnes groeien het liefst in de volle grond, 25 cm uit elkaar, maar pas op voor woekeren. Grote diepe kuip is een goed alternatief.

Crosne-knolletjes kunnen einde van de herfst worden geoogst (vanaf ongeveer eind oktober) zodra de bladeren beginnen af te sterven.

Oogsten

Graaf eenvoudig in de grond en trek omhoog wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt. In de grond zijn ze veel langer houdbaar dan in de koelkast.

Bereiden

Zorg dat de knolletjes goed schoon zijn voordat je ze gebruikt in de keuken. Je kunt ze kort wokken, frituren, blancheren of rauw eten. Veel langer dan een minuut (of twee) is zonde, want dan verlies je de knapperige structuur (als van een radijsje). De subtiele smaak is nootachtig en doet denken aan aardpeer of artisjok. In China en Japan wordt crosne vaak ingelegd in kleurig azijn.

Inmaak tip

We nemen

  • 500 gram crosnes, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 350ml water
  • 225 ml rijstazijn
  • 100 gram suiker of 100ml mirin
  • Beetje zout

Bereiden

  1. Doe gesneden crosnes in een weckpot of andere afgesloten pot.
  2. Breng de rest van de ingrediënten aan de kook.
  3. Giet het brouwsel bij de crosnes.
  4. Zorg ervoor dat de crosnes volledig vloeistof zijn ondergedompeld. Gebruik indien nodig iets om ze ondergedompeld te houden. Laat afkoelen voordat je de pot sluit.
  5. Bewaar 12 uur op kamertemperatuur en plaats dan maximaal 3 maanden in de koelkast.

Reviews

Beschikbaar in de winkel

Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Crosne, Japanse Andoorn plant

    Crosne, Japanse Andoorn plant

    € 5,95