
Riekie woont samen met haar man en drie hondjes in Egmond aan Zee en heeft een grote liefde voor alles wat je in een potje kunt vangen: curds, jams, marmelades, konfijten, sambals, noem maar op. Haar creaties vinden gretig hun weg door het dorp en zijn zelfs favoriet bij de vele toeristen die dit Noord-Hollandse kustplaatsje bezoeken.
Speciaal voor Dutch Wasabi ontwikkelde Riekie twee recepten met onze verse yuzu uit eigen teelt: een fluweelzachte yuzucurd en een aromatisch yuzukonfijt. Beide recepten zijn ideaal voor de feestdagen: ze zijn goed van tevoren te maken, verrassend veelzijdig en barsten van smaak.
Onze verse yuzu's zijn nog heel kort in het seizoen, dus sla nu je slag! (Je kunt ze ook erg goed invriezen!) De konfijt kun je ook heel goed met onze Buddha's hand maken!
Yuzucurd (voor ca. 450–500 ml curd)
Wil je meer of minder yuzu curd maken? Deel of vermenigvuldig dan alle ingrediënten door hetzelfde getal, zodat de verhoudingen gelijk blijven.
Ingrediënten
- 200 ml yuzusap (ong. 8-12 verse yuzu’s of voorgemaakt sap)
- 3-4 tl zest van verse yuzu's (meer zest geeft intenser aroma, en meer textuur). Als het geen yuzu seizoen is, kun je de zest ook weglaten of vervangen door (een mix van) citroen-, mandarijn-, en sinasappel-zest.
- 165–200 g suiker (stem dit af op hoe zuur je de yuzu’s vindt en hoe zuur/zoet je de curd wilt hebben)
- 5 eieren
- 2 eidooiers
- 120–150 g ongezouten boter, in blokjes
- Snuf zout
Bereiding
1. Kloppen
Meng eieren, eidooiers, suiker en zout in een hittebestendige kom.
2. Sap + zest toevoegen
Roer het yuzusap en de zest erdoor.
3. Au-bain-marie
Zet de kom boven een pan zacht kokend water en roer tot de curd indikt tot vla-dikte. Dit duurt meestal ca. 10–18 min. Dit hangt echter af van je kookplaat, pan etc., dus kijk en roer en houd goed in de gaten.
4. Boter inwerken
Haal van het vuur en roer de boterblokjes erdoor tot de curd glad en glanzend is.
5. Optioneel zeven
Als je een superglad resultaat wilt, kun je de curd eventueel door een zeef drukken. Als je de zest in de curd wilt behouden (wij vinden dat erg lekker!) dan raden we aan de curd niet te zeven.
6. Bewaren
Als je yuzu curd door en door heet in een goed gesteriliseerde pot doet en direct afsluit, waardoor er een vacuüm ontstaat, kun je het lang bewaren. Ongeopend in de koelkast ca. 4–6 weken en in de vriezer tot wel één jaar. (Dit zijn indicaties, kijk, ruik en proef (voorzichtig) zelf goed).
Yuzu konfijt (gekonfijte yuzu–schil)
Ingrediënten
- 3–4 verse yuzu’s
- 200 g suiker
- 200 ml water
- (optioneel) extra suiker om te “sugaren”
Bereiding
1. Schillen
Was de yuzu’s goed. Schil ze met een dunschiller of mesje, verwijder het witte bittere deel zo veel mogelijk. Snijd de schil in reepjes.
2. Blancheren
Breng een pannetje water aan de kook, voeg de schil toe en kook 2 minuten. Giet af. Herhaal dit eventueel 2–3 keer. Deze stap is om de bitterheid van de schil te verminderen, en hangt dus af van hoe bitter je de schil vindt en hoeveel wit er nog aan de schil zit.
3. Konfijten
Breng 200 g suiker en 200 ml water zachtjes aan de kook. Voeg de yuzu-schil toe. Laat op zeer laag vuur ca. 30–45 min sudderen, tot de schillen glazig en doorschijnend zijn.
Let op: zorg dat je de schillen niet laat karamelliseren. En roer niet met kracht; draai de pan desnoods zachtjes. Pas op, het is heel erg heet!
4. Afwerken
Je kunt de konfijt nat bewaren (in siroop): doe de gekonfijte schillen met de siroop in een gesteriliseerd potje. Bewaar in de koelkast 1–3 maanden.
Of je kunt de konfijt droog bewaren (suikeren): laat de schillen op een rooster 2–4 uur drogen. Wentel ze in kristalsuiker. Bewaar in een luchtdicht potje 1–2 maanden.
Toepassing
Yuzucurd en -konfijt is overheerlijk voor allerlei baksels zoals: scones (met clotted cream), (cheese)cake, taart (yuzu-meringue of chocola) en koekjes.
Maar ook geweldig bij het kerstontbijt: op wentelteefjes, pannenkoeken en yoghurt.
Daarnaast is het super feestelijk en smaakvol in het dessert na het kerstdiner: op pavlova, door mousse, bavarois, trifle en ijs.
De curd is wat zuurder en frisser en werkt fantastisch als vulling, terwijl de konfijt wat zoeter en aromatischer is en geweldig is als topping.
Dé tip van Riekie voor deze kerst: maak een yuzu-croquembouche. Soesjes gevuld met yuzucurd (en evt. wat room), gedipt in chocolade en afgetopt met yuzukonfijt. Stapel de soesjes tot een feestelijke toren, en je bent klaar om indruk te maken deze kerst!
Extra Japans tintje? Voeg yuzucurd en/of -konfijt toe aan je mochi gerchtjes!

