Tonburi (land kaviaar) 280 gram
Wat is Tonburi en hoe gebruik je het in de keuken?
Tonburi, ook bekend als "landkaviaar" of "veldkaviaar", is een uniek Japans eetbaar plantenzaad dat afkomstig is van de zomer-cipresplant (Bassia scoparia). Het zijn kleine, glanzende, zwarte zaden die qua uiterlijk op kaviaar lijken, maar een nootachtige en licht bittere smaak hebben. Tonburi wordt vaak gebruikt in de traditionele Japanse keuken, vooral in de regio Akita.
Hoe gebruik je tonburi in de keuken
Voordat je tonburi gebruikt, moet het worden geweekt in water om de bitterheid te verwijderen en de zaden te hydrateren. Spoel de tonburi zaden af onder koud water en week ze vervolgens in koud water gedurende 15 tot 20 minuten.
Tonburi wordt vaak gebruikt in salades. Na het weken, laat je de tonburi uitlekken en meng je het met andere salade-ingrediënten zoals verse groenten, zeewier of tofu. Voeg tonburi toe aan rijstgerechten zoals sushirijst of chirashi-zushi (gemengde sushi). Na het weken en uitlekken, meng je de tonburi door de gekookte rijst. Tonburi kan worden toegevoegd aan heldere soepen of stoofschotels voor een unieke textuur en smaak. Daarbij voeg je de geweekte en uitgelekte tonburi toe aan de soep of stoofschotel tegen het einde van het kookproces. Ook kan je tonburi toevoegen als garnering voor verschillende gerechten, waaronder koude tofu, sashimi, of zelfs als topping voor donburi (rijstkommen).