Terug

Over ons

Dutch Wasabi kas

Hollandse wasabi teelt

Wasabi komt van oorsprong uit Japan waar wasabi al honderden jaren geteeld wordt. Dit gebeurt veelal in schaduwrijke bergrivieren. Bij Dutch Wasabi geloven we in een duurzame toekomst waarbij producten zoveel mogelijk lokaal geteeld worden. In Nederland hebben we alle expertise om dit te realiseren. Na twee jaar pionieren startte we in 2018 als eerste wasabi teler in Nederland.

Dutch Wasabi teelt wasabi in het Westland in kassen. Wasabi wordt in het voorjaar geplant en heeft 18 maanden nodig om groot genoeg te zijn om te oogsten. Verse wasabi stammen zijn beperkt houdbaar. Oogsten gebeurt daarom op bestelling.

Biologische bestrijding

Wasabi is erg gevoelig voor plagen, schimmels- en bacterie ziekten. Daarnaast is het juiste klimaat cruciaal. Wasabi staat daarom bekend als een lastig te telen plant. Gelukkig komt er steeds meer kennis over het biologisch bestrijden van plagen. Ook krijgen we steeds meer inzicht in het voorkomen van verschillende ziekten. Desondanks blijft het telen van wasabi uitdagend.

Toekomst

We krijgen veel energie van chefs en consumenten die geïnspireerd raken door onze producten. We bieden producten die slecht te verkrijgen zijn maar een grote historie kennen in andere culturen. De komende jaren breiden we ons aanbod uit en hopen we u te blijven verrassen en inspireren. We vinden het leuk als u suggesties aandraagt.  

Samenwerking

Samenwerken met partners is een cruciaal onderdeel van ons bedrijf. Van af het begin zijn we gesteund door bedrijven die in ons geloofde. Zo was Rungis de eerste die onze wasabi distribueerde naar chefs in Nederland. De Rabobank en de Hangelunie boden financiële ondersteuning. Biobest biedt ons de mogelijkheid duurzaam te telen en de vele plagen het hoofd te bieden. Wageningen Research Center heeft twee jaar onderzoek gedaan naar de teelt van wasabi en ons meer inzicht gegeven in de teelt van wasabi. We kijken uit naar de vele samenwerkingen die nog zullen volgen.

Tomaten, Potplanten en IT

Dutch Wasabi is opgericht door Sander van Kampen, Duijvestijn Tomaten en Elstgeest Potplanten. Sander startte in 2016 met een klein aantal testplanten. Met een achtergrond in de IT was de overstap naar de tuinbouw groot. Toch leek het een logische stap, hij woonde al jaren tussen de kassen met vrienden en familie als tuinder en droomde al jaren van een carrière als ondernemer.

Duijvestijn Tomaten en Elstgeest Potplanten startte later dat jaar samen met de WUR en enkele andere partijen hun onderzoek naar wasabi bij de WUR in Bleiswijk. Beide bedrijven staan bekend om hun innovatieve ondernemerschap met jarenlange tuinbouwervaringen. In 2018 werden de krachten gebundeld in Dutch Wasabi.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box