Miraiden Petty 135mm
Dit Petty mes is een klein universeel mes dat wordt gebruikt voor het schillen en snijden van fruit en groenten, het hakken van kruiden en het maken van garnituren. Het compacte formaat en het relatief smalle lemmet maken dit mes zeer wendbaar en controleerbaar wat ideaal is voor precisie snijwerk.
Petty messen zijn gewoonlijk wat groter dan de paring messen, maar kleiner dan de Gyuto met dezelfde vorm. Sommige beginners vinden de Petty messen ook minder intimiderend dan de grotere Gyuto.
Miraiden serie
Deze serie is gemaakt door jonge ambachtslieden in Sakai, Osaka. ''Mirai'' betekent toekomst en ''Den'' vertegenwoordigt de ambachtsman. De serie is gemaakt door nieuwe jonge leerlingen, die de vaardigheden leren, die nodig zijn om meester-ambachtslieden te worden. Dit betekent, dat het perfecte messen zijn onder het toeziend oog van de meester en ook helpen om de volgende generatie ambachtslieden te ondersteunen.
Het lemmet is opgebouwd uit 2 lagen zachter roestvrijstaal aan de buitenkant en heeft een kern van AUS10 staal. In de praktijk makkelijk te onderhouden met een wetsteen of fijn keramisch staal. Het handvat is gemaakt van gebrand kastanje met een krop van walnoot.
AUS10 Staal
AUS10 is net als VG10 staal een Japanse staalsoort. VG-10 is verreweg het meest gebruikte staal bij Japanse messen en wordt gezien als een premium staal stoort. Toch zijn beide nagenoeg even hard en kunnen beide erg scherp geslepen worden.
Het grootste voordeel van AUS10 is voornamelijk de prijs. Het is een stuk goedkoper dan VG10. Daarnaast geeft de opbouw deze serie AUS10 messen een mooie simplistisch uiterlijk.
Onderhoud
Berg het mes netje op bijv. in een messenblok of magneetplank. Houdt het mes scherp met een aanzetstaal (regelmatig) of wetsteen (wanneer nodig).
Maak het mes schoon met warmwater en een beetje zeep. Vooral na het snijden van zure producten is het belangrijk het mes meteen schoon te maken. Een Japans mes kan absoluut niet in de vaatwasser, zowel lemmet als heft beschadigen onherroepelijk.