• Lorem ipsum


Brouwproces!

  1. Om onzuiverheden zoals vet en protaienen te verwijderen wordt rijst eerst gepolijst. 
  2. De overgeblijven rijstkensen worden vevolgens gewassen en geweekt.
  3. Na het weken wordt de rijst gestoomt.
  4. Na het stomen wordt een deel van de rijst besprenkeld met koji. Deze edele schimmel dringt de inmiddels poreus geworden rijst binnen en zet de zetmeel om in suikers. 
  5. Aan deze koji-rijst wordt gestoomde rijst, wat er gist toegevoegd voor de vorming van de giststarter of shubo.
  6. in 2 tot 4 weken worden hier door de opwekking of toevoeging van melkzuur de optimale omstandigheden gecreëerd voor de gistcellen om hun werk te kunnen doen, het omvormen van suiker tot alcohol. Hoe langer dit proces hoe complexer de smaak.
  7. In verschillende fase worden er vervolgens water en rijst toegevoegd. Hierdoor ontstaat de uiteindelijke brouwmassa. Het unieke van sake is dat de suikervorming en alcoholvorming in deze massa gelijktijdig plaatsvinden. Dit is ook de rede dat sake van alle alcoholische dranken, gevormd door fermentatie, het hoogste percentage alcohol bevat. 
  8. Na ongeveer een maand wordt de massa geperst en wordt het vloeibare gedeelte gescheiden van de vaste massa. De vaste masse is de sakekasu welke veelvuldig gebruikt wordt in de japanse keuken.

Wanneer te drinken

Traditioneel wordt sake vaak genoten tijdens izakaya (tapas) hapjes of diners. Het wordt gedronken onder het genot van lichte snacks zoals sashimi. Het wordt vaak niet gegeten als onderdeel van een grote maaltijd. In het westen wordt sake tegenwoordig echter vaak op dezelfde manier genoten als wijn die met verschillende soorten voedsel wordt gecombineerd.

Sake wordt nog steeds geassocieerd met ceremoniële of formele gelegenheden zoals bruiloften en belangrijke feestelijke evenementen. Op bruiloften symboliseert een sake-ceremonie vaak de eenheid van twee families.

Moderne brouwerijen in het westen hebben echter de neiging om meer toegankelijke sake te brouwen met smaken die dichter bij het winnen komen. Deze sakes kunnen op dezelfde manier worden genoten als wijn, gecombineerd met verschillende soorten voedsel en gerechten.

Hoe te drinken

Wanneer sake wordt geserveerd als wijn. Houd er echter rekening mee dat de meeste sake over het algemeen een hoger alcoholpercentage hebben dan witte wijn. Serveert sake western stijl, het wordt doorgesneden in witte wijnglazen met ongeveer 90cc. De grootte van traditionele bekers speelt een rol in Japanse sociale interacties, waar je een gesprek voert en relaties opbouwt door voor elkaar te schenken. Hoe kleiner de beker, hoe meer kans op interactie.

Veel mensen weten dat sake warm of heet wordt geconsumeerd. Traditioneel werd sake in Japan altijd verwarmd geserveerd, maar in de afgelopen 30-40 jaar of zo zijn de dingen enigszins veranderd, waarbij steeds meer sake op of onder kamertemperatuur wordt geserveerd. De meeste sake geven de ideale drinktemperatuur op de fles aan.

Moderne cocktails bevatten vaak Japanse sake als voorbeeld, sake-tini, sake-mojito, sake-tonic, sake-gimlet en vele anderen.