• Lorem ipsum

Wat is Sake

30 Oct 2020
door Sander van Kampen

Brouwproces!

  1. Om onzuiverheden zoals vet en protaienen te verwijderen wordt rijst eerst gepolijst. 
  2. De overgeblijven rijstkensen worden vevolgens gewassen en geweekt.
  3. Na het weken wordt de rijst gestoomt.
  4. Na het stomen wordt een deel van de rijst besprenkeld met koji. Deze edele schimmel dringt de inmiddels poreus geworden rijst binnen en zet de zetmeel om in suikers. 
  5. Aan deze koji-rijst wordt gestoomde rijst, wat er gist toegevoegd voor de vorming van de giststarter of shubo.
  6. in 2 tot 4 weken worden hier door de opwekking of toevoeging van melkzuur de optimale omstandigheden gecreëerd voor de gistcellen om hun werk te kunnen doen, het omvormen van suiker tot alcohol. Hoe langer dit proces hoe complexer de smaak.
  7. In verschillende fase worden er vervolgens water en rijst toegevoegd. Hierdoor ontstaat de uiteindelijke brouwmassa. Het unieke van sake is dat de suikervorming en alcoholvorming in deze massa gelijktijdig plaatsvinden. Dit is ook de rede dat sake van alle alcoholische dranken, gevormd door fermentatie, het hoogste percentage alcohol bevat. 
  8. Na ongeveer een maand wordt de massa geperst en wordt het vloeibare gedeelte gescheiden van de vaste massa. De vaste masse is de sakekasu welke veelvuldig gebruikt wordt in de japanse keuken.

Wanneer te drinken

Traditioneel wordt sake vaak genoten tijdens izakaya (tapas) hapjes of diners. Het wordt gedronken onder het genot van lichte snacks zoals sashimi. Het wordt vaak niet gegeten als onderdeel van een grote maaltijd. In het westen wordt sake tegenwoordig echter vaak op dezelfde manier genoten als wijn die met verschillende soorten voedsel wordt gecombineerd.

Sake wordt nog steeds geassocieerd met ceremoniële of formele gelegenheden zoals bruiloften en belangrijke feestelijke evenementen. Op bruiloften symboliseert een sake-ceremonie vaak de eenheid van twee families.

Moderne brouwerijen in het westen hebben echter de neiging om meer toegankelijke sake te brouwen met smaken die dichter bij het winnen komen. Deze sakes kunnen op dezelfde manier worden genoten als wijn, gecombineerd met verschillende soorten voedsel en gerechten.

Moderne cocktails bevatten vaak Japanse sake als voorbeeld, sake-tini, sake-mojito, sake-tonic, sake-gimlet en vele anderen.