Door rijstpapier te frituren krijgt je een lichte, onwijs krokante kroepoek. Eigenlijk is het al lekker om ze zo te snacken, maar in dit recept vullen we de krokante rijstcracker met pittige zalmtartaar.
We maken de zalmtartaar af met verse wasabiwortel. Volgens de Japanse legende werd wasabi honderden jaren geleden ontdekt in een afgelegen bergdorpje door een boer die besloot het te verbouwen. Naar verluidt liet hij het zien aan Tokugawa Ieyasu, een Japanse krijgsheer uit die tijd. Ieyasu, die later Shogun werd, vond het zo leuk dat hij het tot een schat verklaarde die alleen in het Shizuoka-gebied werd verbouwd. Opgravingen van archeologische overblijfselen hebben aangetoond dat Japanners wasabi (wasabia japonica Matsumura) al in de Jomon-periode aten (rond 14.000 voor Christus tot 400 voor Christus).
Let er wel op dat je hele verse zalm koopt voor dit gerecht.
Recept
4 personen
20 minuten
Ingrediënten
- 3 rijstvellen
- 200 ml arachideolie olie
- 200 g verse zalm
- 2 eetl. mayonaise
- 3 lente-uitjes
- 1 theel. Siracha
- 2 eetlepels sojasaus
- Sesamolie
- 1 theel. suiker
- 1 verse wasabi rhizoom
Bereidingswijze
- Snijd de rijstvellen in vieren. Verhit de olie in een wok op het vuur. Voeg als de olie heet is (170-180°C) twee stuken van de rijstvellen toe. Frituur voor ongeveer 20 seconde en laat uitdruppelen op een keukenpapiertje. Herhaal dit tot de rijstvellen op zijn.
- Snijd de verse zalm in kleine blokjes. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en voeg toe aan een mengkom. Voeg de mayonaise, siracha, sojasaus, sesamolie en suiker toe. Voeg de zalm toe en roer het geheel goed door.
- Rasp de wasabiwortel met de juiste rasp. Leg een gulle eetlepel van de zalmtartaar in de rijstcracker en verdeel de vers geraspte wasabi over de zalmtartaar. Serveer meteen.
Eet smakelijk!